Magasin

Under pandemien brukte de 3D-printere for å lage visir til helsevesenet i Nome og Midt-Telemark, som det var umulig å få tak i, men egentlig er kodeklubben i Lunde mest for gøy.
– Det er jo som om vi bor i et eventyr med alle friluftsmulighetene som finnes her. Vi har Telemarkskanalen, fjell og skog. Det gir uendelige muligheter. Vi er heldige som bor her. Det sier, Anders Skogheim, medetablerer og styreleder i Nome Stisykkel.
Rett ved brua som går over Eidselva ligger Krøsset og den gule slusevokterboligen. Der møter vi tre av ildsjelene fra Holla Historielag. Et av Telemarks største historielag med mer enn 400 medlemmer.
Inne på klubbhuset lukter det kaffe og nystekte vafler. Styreleder i Norsjø Golfpark Svein Arntsen og barnebarnet Saga, som har høstferie og på besøk fra Bærum, er blant dem som har ankommet tidlig.
Høyt oppe i åsen, på tettstedet som fikk navnet etter Ulefossen der Eidselva løper ut i Norsjø, finner du Ulefos Hovedgaard. Et symbol på klassisk europeisk kulturhistorie og et av emperietidens viktigste arkitektoniske verk, midt i Telemark.
Lykill, prosjektet som skal bidra til positiv befolkningsutvikling i Nome, ruller med stor fart. Prosjektleder Hans Kristian Lahus vil gjerne komme i kontakt med alle som har forslag og gode ideer til utviklingen av Nomesamfunnet.
Til vanlig er Frode Sveinungsen servicetekniker i ABB, og har rundt 100 reisedøgn i året til steder rundt om i hele verden. Seilflyinteressen brakte han til Lunde, her han ofte er i helgene for å fly. Foruten om reisejobb og seilflyinteresse er Frode Sveinungsen også en ivrig TaeKwon-Do utøver og instruktør. Og på et av sine Lundebesøk kom ideen om å starte et TaeKwon-Do tilbud her for både voksne og barn. Interessen har vært over all forventning.
Året er 1964. En amerikansk forskergruppe fastslår at sigarettrøyking er farlig, det bryter ut krig i Vietnam, tidligere presidentfrue Michelle Obama og fotballspiller Jürgen Klinsmann blir født, og på radioen synger Beatles «I want to hold your hand».
– Det er ingen grenser for hva vi kan få til når vi arbeider sammen. Som et lag. Nå vil vi ha alle i Nome med på det samme laget.
9 Hva kan vi i Nome «friste med» for nye innbyggere? Jo, fine badeplasser i sykkelavstand, godt klima med snørike vintre og varme somre, nærhet til fantastisk natur med fjell, vann, skiløyper, lokale arbeidsplasser og gode muligheter for pendlere, og ikke minst en trygg og god oppvekst for barna våre.
Er det vi i venninnegjengen min som er rare når vi fortsatt synger «Atle Skaardal-sangen» og «La ilden lyse» på fest? Mulig det. Det er også mulig at gode glimt fra barndommen stadig dukker opp hos oss uansett hvor man er fra og uansett når man er født.
De fleste av oss liker å tro, synse og mene. Telemarksforsking derimot – de analyserer, regner og måler.
For å få vekst i en kommune må man klare å mobilisere hele samfunnet, at alle drar i samme retning. Hvis kommunen, reiseliv, kulturliv, handelsstand, næringsliv og de som bor der vil forskjellige ting blir det fragmentert og vanskelig å få fremdrift.
-Hva om Nome blir Norges svar på Silicon Valley? Det er bare et eksempel forsikrer han, – men vi må være villige til å tenke utenfor boksen.
Nomes ordfører, Bjørg Tveito Lundefaret er inne i sitt 11. år som ordfører, men de siste dagene har hun ikke vært på kontoret sitt på Rådhuset på Ulefoss der hun sitter til vanlig. Hun har hatt corona, som veldig mange andre av Nomes, Norges og verdens befolkning.
Nå blir det snøgaranti i Nome. På Sagamoen skal det neste vinter produseres kunstig snø. Og det på rekordtid. Alt takket være en telemarksbunad.
Om du har gått tom for krefter, møtt på uvær, trenger drahjelp ut av ei hengemyr – eller rett og slett synes det er tungt å være aleine, ja så finnes det en organisasjon bestående av folk som stiller opp. Enten uføret gjelder det fysiske eller psykiske landskapet.

Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler i samsvar med vår personvernerklæring & cookie policy.