Magasin

– Det er ingen grenser for hva vi kan få til når vi arbeider sammen. Som et lag. Nå vil vi ha alle i Nome med på det samme laget.
9 Hva kan vi i Nome «friste med» for nye innbyggere? Jo, fine badeplasser i sykkelavstand, godt klima med snørike vintre og varme somre, nærhet til fantastisk natur med fjell, vann, skiløyper, lokale arbeidsplasser og gode muligheter for pendlere, og ikke minst en trygg og god oppvekst for barna våre.
Er det vi i venninnegjengen min som er rare når vi fortsatt synger «Atle Skaardal-sangen» og «La ilden lyse» på fest? Mulig det. Det er også mulig at gode glimt fra barndommen stadig dukker opp hos oss uansett hvor man er fra og uansett når man er født.
De fleste av oss liker å tro, synse og mene. Telemarksforsking derimot – de analyserer, regner og måler.
For å få vekst i en kommune må man klare å mobilisere hele samfunnet, at alle drar i samme retning. Hvis kommunen, reiseliv, kulturliv, handelsstand, næringsliv og de som bor der vil forskjellige ting blir det fragmentert og vanskelig å få fremdrift.
-Hva om Nome blir Norges svar på Silicon Valley? Det er bare et eksempel forsikrer han, – men vi må være villige til å tenke utenfor boksen.
Nomes ordfører, Bjørg Tveito Lundefaret er inne i sitt 11. år som ordfører, men de siste dagene har hun ikke vært på kontoret sitt på Rådhuset på Ulefoss der hun sitter til vanlig. Hun har hatt corona, som veldig mange andre av Nomes, Norges og verdens befolkning.
Nå blir det snøgaranti i Nome. På Sagamoen skal det neste vinter produseres kunstig snø. Og det på rekordtid. Alt takket være en telemarksbunad.
Om du har gått tom for krefter, møtt på uvær, trenger drahjelp ut av ei hengemyr – eller rett og slett synes det er tungt å være aleine, ja så finnes det en organisasjon bestående av folk som stiller opp. Enten uføret gjelder det fysiske eller psykiske landskapet.
Sparebankstiftelsen sin film om årets gavetildelinger ble en stor snakkis da den ble vist for Nomes innbyggere før jul. Siden vi ikke kunne møtes fysisk til den tradisjonelle gavefesten, laget Stiftelsen en film som erstatning.
Har det noen gang streifet deg at «Peer Gynt» egentlig var en kar i fra Hørte? Eller at «Rottejomfuen» har sitt opphav på Ulefoss? Om ikke annet rollemodellene til de verdensberømte Ibsen-karakterene.
De er fedre og bestefedre, barn, barnebarn og søskenbarn, alle med minst to ting felles; etternavnet Bjerklund og lidenskap for skyting.
Alle som har ønsket å søke om midler fra Stiftelsen har vært vant til å forholde seg til en årlig søknadsfrist, og en årlig utdeling av gavemidler. Nå endrer Stiftelsen praksis. Heretter skal gavesøknader behandles fortløpende.
Verken ruvende dimensjoner eller prangende utsmykninger. Bare massiv og full av mystikk, slik den har stått gjennom skiftende tider, krig og pest – i ufattelige 900 år.
Ni år etter fusjonen som gjorde Holla og Lunde Sparebank til Sparebank 1 Telemark er det en ny fusjon på trappene. Denne gangen av det virkelig store slaget.
Det er midt på natten. I Afrika. Sudan. Familien på fire ligger og sover. Mor og far, og deres to barn. En jente og en gutt. Plutselig stormer maskerte menn inn…
I mange generasjoner var Lundevang stedet der bygdefolket møttes, til foreningsliv, kino og bygdefest. Da glansdagene var over og salg av bygget sto for dør, var det noen som tok på seg arbeidshanskene.

Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler i samsvar med vår personvernerklæring & cookie policy.